In gesprek met Annelies Jansen over 30 jaar Bernhaege Advocaten en 16 jaar bestuur van Ondernemend Veghel.

Bernhaege Advocaten bestaat dit jaar 30 jaar. Eigenaresse Annelies Jansen startte in 1997 als advocaat bij Bernhaege Advocaten, kocht zich in 2001 in en nam in 2013 de zaak volledig over. Daarnaast is ze al 16 jaar bestuurslid van CVO en later Ondernemend Veghel. Een drukke tante dus. We vragen Annelies naar haar ervaringen en gedachten over het ondernemerschap en onze vereniging.

Juridisch ontzorgen met oog voor de mens

Annelies Jansen is in 1997 begonnen bij Bernhaege Advocaten en inmiddels alweer 22 jaar eigenaresse van het advocatenkantoor. “Ik geloof zelfs dat ik destijds de jongste vrouwelijke advocaat was die zichzelf inkocht in een maatschap. Inmiddels ben ik ruim 26 jaar advocaat. Er is dus heel wat aan vooraf gegaan. Ik heb mij gespecialiseerd in het ondernemingsrecht. Met name geschillen tussen aandeelhouders, bedrijfsovernames contractenrecht en het beslag- en executierecht is waar ik mij mee bezig houd. Ik heb een grote (proces)praktijk en heb dus regelmatig die zwarte jurk aan”, lacht Annelies. “Als er met de vuist op tafel geslagen moet worden, schroom ik dat niet en voor mijn cliënten ga ik door het vuur. De kunst is om de cliënten alsook de overige betrokkenen te doorgronden want eerst dan kan het probleem daadwerkelijk worden opgelost, bij voorkeur zonder de tussenkomst van een rechter. Mensenkennis –naast kennis van het recht- is dus cruciaal en het zal dan ook niet verbazen dat in mijn praktijk de cliënten centraal staan. Zonder een fijn hecht team ben je als advocaat echter nergens dus met de nodige humor en gezelligheid staan wij onze cliënten bij. Alleen als advocaat ga je namelijk ongetwijfeld harder maar samen kom je zoveel verder en daarbij draag ik mijn kennis graag over aan een jonge generatie advocaten.”

Ondernemend Veghel

“Als advocate én ondernemer zet ik mijn kennis en ervaring graag in voor de mede-ondernemers in de regio Veghel en omstreken. Voor mij is het dan ook vanzelfsprekend dat je naast je beroep en als ondernemer ook neventaken hebt. Zelf kom ik uit een ondernemersgezin en was als 27-jarige op jonge leeftijd al ondernemer. Graag draag ik dan ook mijn steentje bij aan een hechte ondernemersgemeenschap. Toen de voormalige voorzitter van het CVO, Peter van der Meij mij in 2007 vroeg om bestuurslid te worden bij CVO was ik zeer vereerd. Men wilde meer diversiteit in het bestuur en binnen de vereniging die door een fusie van CVO en VMK in 2019 Ondernemend Veghel werd. Vrouwen zijn overigens nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd, niet alleen in bestuursfuncties maar ook bij de leden. Echter er zijn nu eenmaal meer mannelijke dan vrouwelijke ondernemers en als wij gaan praten over wat daar de oorzaak van is, wordt dit een te lang verhaal. Laten we het er kort gezegd maar op houden dat de offers die een ondernemer moet brengen niet mals zijn en dat is niet voor iedereen weggelegd. Destijds vond men dat er op zijn minst één vrouw in het bestuur moest zitten. Vrouwen doen nou eenmaal dingen anders dan mannen. Het is niet beter of slechter maar het is de combinatie die het bestuur zo sterk maakt. Ik ben niet voor de poes, en dat weten ze bij onze club maar al te goed. Annelies vervolgt lachend: “Ik ben geen grijze muis en waai zeker niet met alle winden mee. Dat is niet altijd makkelijk maar dat houdt de boel wel schep. Gelukkig wordt dat heel erg gewaardeerd binnen mijn werk en binnen het bestuur van Ondernemend Veghel.

Samenwerken en kennis en ervaringen delen dat is waar ik in geloof en dat geldt ook voor ondernemers onderling. De problemen waar de ene ondernemer zich mee geconfronteerd ziet, die verstaat een andere ondernemer ook.  Als je dat met elkaar kunt delen is dat fijn. Alleen moeten daar wel dingen voor georganiseerd worden. Met dat in mijn achterhoofd ben ik inmiddels al 16 jaar met veel plezier bestuurslid van Ondernemend Veghel en is ook de kennis uit het verleden gewaarborgd.”

Annelies de Leden Lady

“Mijn rol binnen de ondernemersvereniging, is inmiddels dat ik als secretaris binnen het bestuur de ‘Leden Lady’ wordt genoemd. Ik regel alle aangelegenheden omtrent de leden zoals het werven van nieuwe leden en het onderhouden van contacten met onze huidige leden. Ook als er een lid is die wij al een tijdje op onze bijeenkomsten missen neem ik daar contact mee op”.

“Ook ben ik weleens verantwoordelijk voor de organisatie van een evenement van Ondernemend Veghel zoals laatst de Hop-on Hop-off tour. Samen met onze topper Marjon van der Pol, die ons bestuur ondersteunt, hebben wij een prachtig evenement neergezet. En als klap op de vuurpijl waren er meer dan honderd leden aanwezig tijdens de Hop-on, Hop-off tour. Mensen vinden bedrijvenbezoeken heel erg leuk en interessant. Voorgaande jaren gingen we altijd naar één bedrijf om een kijkje in de keuken te nemen. Dit jaar waren wij in dit nieuwe concept bij maar liefst 5 bedrijven welkom.  De deelnemende bedrijven vonden het geweldig en ook de deelnemende leden waren lyrisch. Het is gelukt, én het slaat aan! We moesten wel iets verzinnen om 50 mensen op tijd in en uit de bussen te krijgen. Ik zei tegen Marjon ‘ik koop wel een fluitje’. Dat hoefde niet zei Marjon want ik kan op mijn vingers fluiten. Nou dat kan ik ook en dat hebben de deelnemers geweten”, lacht Annelies. We zijn bij bedrijven geweest die wij nog nooit eerder hebben bezocht. Echt een event om door te zetten in 2024!”

Al met al zit ik helemaal op mijn plek. Zowel als ondernemer, advocaat en (onder meer) als secretaris van Ondernemend Veghel in het Veghelse landschap. Ik heb ook hele mooie en waardevolle vriendschappen overgehouden aan deze ondernemersvereniging. Netwerken en een nieuwe lead binnenhalen is mooi meegenomen maar Ondernemend Veghel is zoveel meer dan dat. Als je dan na een bijeenkomst thuiskomt en kunt zeggen: ‘Moet je horen wat ik nu toch heb meegemaakt, dat was leuk!’. Het moet je een positief gevoel geven dat is waar het om draait. Als bestuur hoeven wij echt geen dankjewel te horen van onze leden. We doen het met heel veel enthousiasme en plezier. That’s all. 😉