Ondernemerszonen: Luuk van der Burgt en Dennis Hendriks over het werken in het familiebedrijf

We spreken met ondernemerszonen Luuk van der Burgt van Meijerij Kader en Dennis Hendriks van Staalbouw Hendriks over het werken in het familiebedrijf. Zit er een bedrijfsopvolging aan te komen? Of laat dit nog even op zich wachten? Beide heren hebben ideeën en ambitie genoeg! Lees vlug verder wat hun ondernemersplannen zijn.

Luuk van der Burgt is de gedreven opvolger van zijn vader Henk van der Burgt. Hij brengt een frisse wind in het bedrijf Meierij Kader dat al sinds 1997 actief is in werving en selectie. Luuk: “We werken voor MKB-bedrijven in Noord-Brabant en Gelderland en hebben een focus op de regio Oss, Uden en Veghel. Ik heb zelf een achtergrond in het recruitment bij Randstad en YER sinds afgelopen jaar ben ik steeds meer betrokken bij Meierij Kader.”

Dennis Hendriks kun je kennen van het bedrijf Staalbouw Hendriks. Een staalconstructiebedrijf waar ruim 200 jaar ervaring en vakkennis doorsijpelt. “Wij produceren en monteren met onze eigen mensen onder andere staalconstructies, bordessen, trappen, luifels en kunstwerken uitgevoerd in staal, roestvrijstaal en aluminium. Al is dat niet waar ik mijn carrière begon. Tijdens mijn studie aan de IVA Business School in Driebergen wist ik beroepsmatig nog niet zeker wat ik wilde doen. Ik heb een periode stage gelopen bij een leverancier die ook in de staalbouw zit. Na het behalen van mijn diploma liep het allemaal anders dan gepland. Ik kwam in het ziekenhuis terecht door de ziekte van Crohn. Dit dwong mij echt om rustiger aan te doen en de focus te leggen op het herstellen. Daarna was het een uitdaging om een start te maken op de arbeidsmarkt, want je bent vaker moe en moet vervolgens weer op bed gaan liggen. Ik had het geluk dat ik in het familiebedrijf kon werken. Dat deed ik altijd al op zaterdagen, vanaf dat moment werd dat mijn fulltimebaan.”

Luuk wil digitaal innoveren bij MKader
Luuk: “Mijn visie? De digitale vindbaarheid optimaliseren en het wervingsproces moderniseren en digitaliseren. In een wereld waar online aanwezigheid steeds belangrijker wordt, draait het steeds minder om de fysieke locatie van onszelf en van klanten, maar om online vindbaarheid. Er zijn nog maar weinig recruitmentbureaus die op een A locatie zitten waar je op ieder willekeurig moment kunt binnenlopen. 

Ik speel graag in op de behoeften van latent werkzoekende kandidaten, dat vraagt een proactieve benadering via platforms zoals LinkedIn, mijn eigen netwerk en vacaturesites. 
Ik geloof dat het aantal mensen dat de laatste jaren geswitcht is van baan historisch hoog is. Na corona zijn er veel mensen nieuwe stappen gaan maken in hun carrière. Men bleef niet bij een baan die ze niet beviel. Dat zijn hele goede kandidaten die precies weten wat ze waard zijn. Een ideale aanvulling voor bedrijven in de krappe arbeidsmarkt.”

Dennis over zijn carrière binnen het familiebedrijf
Dennis: “In 2008 hebben we het bedrijf Van Grinsven Metaalbewerking overgenomen. Dit om de klanten breder in hun behoeften te voorzien. Door de groeiende hoeveelheid orders kon degene die daar verantwoordelijk was voor de planning het niet meer alleen aan. Dat heb ik toen opgepakt en ben hem gaan ondersteunen in de planningswerkzaamheden. Op deze manier kon ik, vanuit het middelpunt van het bedrijf, kennis en ervaring opdoen. Eind 2019 kwam er bij Staalbouw Hendriks een nieuwe machine, een plaatlaser. Voorheen besteedden we dat altijd uit, maar er werd steeds meer naar gevraagd door klanten.  Hierom werd besloten zelf een dergelijke machine aan te schaffen. In eerste instantie ben ik zelf aan de machine gaan staan en deze gaan bedienen, omdat ik precies wilde weten waar we het nu over hadden en waar we tegenaan liepen. Inmiddels maak ik de snijprogramma’s voor deze machine en ben ik verantwoordelijk voor de lasersnij-afdeling als onderdeel van Staalbouw Hendriks. Dat doe ik inmiddels alweer drie jaar.”

Opvolging

Luuk: “We hebben nu te maken met twee generaties binnen het recruitment vak. Dat is een groot pluspunt maar het leidt natuurlijk ook weleens tot verschillen van inzicht. 

Ook merk ik dat mijn vader en zijn compagnon minder gedaan hebben aan pro-actieve werving via LinkedIn, daar zie ik mogelijkheden. Tegelijkertijd hebben mijn vader en zijn compagnon weer een hele bult ervaring waar ik gebruik van kan maken. We trekken dus nog samen op binnen MeijerijKader. Wie weet nog voor hoe lang, dat zien we later.”

Dennis: “Het fijne aan ons familiebedrijf vind ik de sfeer. We zien onze mensen als collega’s en gelijken. Iedereen kan zichzelf zijn en doet lekker zijn ding. Mijn vader is nog steeds 100% eigenaar en werkt nog iedere dag in het bedrijf. Zelf ben ik niet bezig met de bedrijfsvoering, daar heb ik in mijn huidige functie geen tijd voor. Wel zit ik in het managementteam van beide bedrijven, om zo op de hoogte te blijven van wat er speelt. Het werk wat ik nu doe vind ik leuk en ik ben niet per se bezig met de vraag wanneer ik directeur of eigenaar moet worden. Het is een hele verantwoordelijkheid en je moet dan wel zeker weten of dat de juiste keuze voor je is. Hoe het er uiteindelijk uit komt te zien qua zeggenschap, overname en opvolging weet ik dus nog niet. Gelukkig legt ons pap daar ook geen druk op. Hij zou het leuk vinden, maar wil vooral dat zijn kinderen gelukkig zijn en werk doen dat ze leuk vinden. Dat geeft mij genoeg ruimte om uit te zoeken wat ik wil met mijn carrière. Die keuze maak ik dus later.”

Ondernemend Veghel
Een andere belangrijke rol voor Luuk is de kennismaking met het ondernemerschap. Het lidmaatschap van Meierij Kader, dat eerder door Henk werd vervuld, wordt nu door Luuk overgenomen. “Wat ik zo leuk vind aan Ondernemend Veghel is de diversiteit van ondernemers, van startende ondernemers tot de ervaren senioren. Jong en oud zitten informeel met elkaar aan tafel tijdens een blind lunch bijvoorbeeld. Dat is een goed concept. Ook omdat je niet de hele dag kwijt bent aan een evenement”, aldus Luuk.

“Ik ben ook lid geworden dankzij mijn vader. Hij heeft mij er een keer mee naartoe genomen. Via het netwerk van Staalbouw Hendriks kende ik al een aantal mensen bij Ondernemend Veghel. Wat ik vooral leuk vind, is nieuwe ondernemers spreken, die zijn ook ooit jong en startende geweest. Dat zijn leuke verhalen om te horen. Waar zijn zij tegenaan gelopen, hoe denken zij over een overdracht of verantwoordelijkheid binnen hun organisaties. Ik luister graag naar hun ervaringen uit de praktijk!”, aldus Dennis.

In de wereld van werving en selectie staat Luuk van der Burgt klaar om zijn stempel te drukken op de digitale innovatie van werving en selectie. Dennis Hendriks neemt zijn tijd en ruimte om te onderzoeken welke kant zijn carrière opgaat. Maar dat Ondernemend Veghel daarvan getuigen gaat zijn, dat is zeker…! We volgen ze op de voet.