Architectuur met een persoonlijk tintje: Het Verhaal van Van Hooft Architecten

Aldwin en Anton van Hooft, twee broers én architecten, de gezichten achter het bedrijf Van Hooft Architecten. Dit familiebedrijf bestaat al 50 jaar en is gevestigd in Eerde. Ondanks het feit dat ze in een klein dorp als Eerde ondernemen, ervaren hun opdrachtgevers en klanten dit juist als een warm familiair gevoel. En dat is niet raar, want het bedrijf is gevestigd bij het ouderlijk huis waar de broers zijn opgegroeid. We gaan in gesprek met Aldwin en Anton om te praten over architectuur, personeelsbeleid en een mogelijke opvolging. Je leest het in de nieuwe ondernemersblog.

Van oorsprong

De traditie van het Eerdse wordt in stand gehouden. We werken nog steeds vanuit het kantoor achter het woonhuis van hun ouders. Aldwin vertelt: “We huren het kantoor achter het huis van onze ouders. Rond de eeuwwisseling zijn we beide in het bedrijf gestapt, en in 2007 hebben we het overgenomen. Ons pap was al eigenaar van tennispark de Eerde en is daarmee verdergegaan. Dit gaf hem de kans om het architectenbureau langzaamaan los te laten.” Anton lacht en voegt toe: “Natuurlijk komt hij nog regelmatig binnenlopen voor de gezelligheid. Als we dan aan het kletsen zijn, roept hij vaak: ‘Hey, wel doorwerken hoor!’. Ook onze opdrachtgevers zijn gecharmeerd van onze locatie. Het voelt vertrouwd en de sfeer is gezellig en professioneel. We ontwerpen veel voor de particulieren sector maar werken ook aan bedrijfsmatige projecten. De klanten die vanuit persoonlijke beweegredenen naar ons komen, waarderen onze omgeving en bedrijfscultuur. Het is hier niet te formeel en strak; ze hebben het gevoel dat ze kunnen zeggen waar het op staat.” Aldwin vult aan: “Het is altijd leuk om te zien dat nieuwe klanten in het begin vaak wat formeel binnenkomen, omdat ze ‘naar de architect gaan’. Maar die sfeer nemen wij heel snel weg. We doen gewoon wat we doen, en we zijn wie we zijn.”

De rolverdeling tussen beide broers is duidelijk. Anton: “Je merkt dat Aldwin het meest aan het woord is, en dat vind ik helemaal niet erg. Aldwin is de oudste van ons twee en dat merk je ook in de bedrijfsvoering. Dat is prima, want als we allebei de bovenliggende stem willen zijn, zouden we continu bekvechten met elkaar. Dat werkt niet.” Aldwin voegt toe: “We hebben totaal verschillende persoonlijkheden. Ik ben meer gericht op structuur en het bewaken van processen en ik ben wat serieuzer. Anton is meer de vrolijke noot en durft mensen wat meer uit de tent te lokken. We zitten elkaar niet in de weg. We zijn allebei architect, maar Anton is meer gericht op sales, terwijl ik me meer bezighoud met het proces. Wat betreft de gemeenschappelijke beslissingen, zoals de keuze voor een computersysteem en huisvesting, die benaderen we vanuit onze eigen invalshoeken. Samen vullen we elkaar goed aan. We hebben tenslotte dezelfde doelstelling, we willen klanten hebben en ervoor zorgen dat we het hier gezellig hebben. Daar werken we naartoe.

Opvolging

We vragen ze natuurlijk ook hoe dat zit met de opvolging van het bedrijf. Het is voor beide broers nog wat vroeg om daarover na te denken. Aldwin: “Mijn zoon werkt af en toe in ons bedrijf vanuit zijn expertise in bedrijfskunde. Hij studeert nog maar helpt graag en heeft vaak nieuwe ideeën. Ook begeleid hij de IT binnen ons bedrijf. Hij doet vanalles maar heeft niet de ambitie om architect te worden.” De kinderen van Anton zijn nog veel jonger. De jongste is 11 jaar en de oudste 13 jaar. Anton: “Bij mijn kinderen moeten we het nog maar afwachten. Je weet nooit hoe het loopt. Je hoort wel vaker dat de volgende generatie geen interesse heeft in een overname en er later toch op terugkomen. We maken ons er niet druk om. We zijn beide rond de 50 jaar en we zien wel wat de toekomst ons brengt. 

Personeel en rolverdeling

Om personeel zitten we inmiddels niet verlegen. Er werken zo’n tien mensen bij Van Hooft, van architecten tot administratie. “Dat is voor een architectenbureau in Meierijstad best wel wat. We zitten nu vol en onze huisvesting is redelijk krap aan het worden. We moeten af en toe afwisselen wie er naar kantoor komen anders wordt het hier een kippenhok. We kijken wat er mogelijk is maar we hebben nog geen knoop doorgehakt. We zijn een conjunctuurgevoelig bedrijf. Als het met Nederland slecht gaat, dan merken wij dat ook.” zegt Aldwin. Anton: “We proberen een stabiele basis te bouwen en we denken dat we die nu hebben. Wat we niet willen is op een industrieterrein zitten met ons kantoor. We willen graag onder de mensen zijn, in een dorp, tussen de samenleving. We vragen ons ook af of we wel met meer collega’s willen groeien. Dat vergt ook weer een andere manier van managen en aansturen. Wel werken we veel samen met andere lokale partijen. Wij maken ontwerpen en tekeningen maar je hebt natuurlijk te maken met constructeurs, aannemers, bouwprofessionals, enzovoorts. We doen waar wij goed in zijn en schakelen met partijen en partners. We hebben niet de ambitie dat we die mensen allemaal binnen moeten hebben.” Aldwin vult aan: “we werken inderdaad ook veel met andere familiebedrijven, zoals Timbor. We gaan graag duurzame en lange verbindingen aan met deze partijen. Én we streven naar partnerships met partijen uit de regio die we kennen en het gunnen. Dan hoeft de prijs niet altijd het alle scherpst of goedkoopste te zijn. Het gaat om samenwerken met een goed gevoel. Je praat dezelfde taal en zet kwaliteit boven kwantiteit. Als mensen voor de eerste keer in hun leven een huis bouwen, wil je wel dat het goed gaat. Daarom kiezen wij voor betrouwbare en loyale samenwerkingen.

Ondernemend Veghel

“Ons pap was bij de Eerdse Ondernemers Vereniging (EOV) aangesloten, niet in het Veghelse. Hij was ook zeer actief binnen de carnavalsclub en de sportclubs hier in de omgeving. Alles gericht op Eerde dus. Wij denken daar anders over. De wereld is groter dan Eerde,” lacht Aldwin. Anton vervolgt: “Ons lidmaatschap bij Ondernemend Veghel gaat veel meer over nieuwe contacten leggen met andere ondernemers. We vinden het leuk om gesprekken aan te gaan en interesseren ons in andere bedrijven en ondernemers. We horen graag hoe zij dingen zien en aanpakken. We komen er niet om werk uit te halen of om snoeihard te netwerken.” Aldwin knikt en vult aan: “Als mensen ons interessant vinden dan melden ze zich vanzelf wel, doen ze dat niet vinden we dat ook goed. De variatie in verschillende branches en ondernemers maakt dat het leuk blijft bij Ondernemend Veghel. Als je in je eigen architecten-wereldje blijft dan heb je dat niet. Dat is dus echt waar we het voor doen. Ook als je zelf ooit met een vraag of probleem zit dan denk je als eerste aan de ondernemers die je kent uit je netwerk. Je belt die persoon op omdat je diegene goed kent. Onder het mom van ‘effe iets vragen of weet jij zus-en-zo…’. Dat gaat makkelijker als je elkaar kent.”