In gesprek met Mandy en Kim over het ondernemerschap

Als je denkt aan ondernemerschap, wie schiet je dan als eerste te binnen? Mannen met stropdassen die deals sluiten en de vergaderzalen domineren? Nou, niet bij Outmatch en Ixxenz, waar een evenwichtige verdeling van man-vrouw heerst. We praten met Mandy van de Wijgert van Outmatch en Kim van Balen van Ixxenz, twee krachtige vrouwen met een mooie onderneming, een grote passie en een gezonde dosis vastberadenheid.

Mandy van de Wijgert
Mandy van de Wijgert is 37 jaar en stapte in 2012 in het bedrijf van haar moeder, Outmatch. Outmatch ondersteunt bedrijven op het gebied van telefonische acquisitie, acquisitie trainingen en verkoop. “Mijn moeder heeft Outmatch in 2006 opgericht met toen enkele medewerkers in dienst. Ik zat toen nog bij Jumbo op het hoofdkantoor, tot mijn moeder vroeg of ik niet bij haar wilde komen werken, met een mogelijke overname in de toekomst. Met een opleiding gezondheidswetenschappen op zak was dat misschien een beetje een unieke combinatie maar ik wilde de uitdaging wel aangaan. Bij het telefoneren komt natuurlijk gesprekspsychologie kijken. Je moet goed nadenken over wat je zegt, hoe je het aanpakt en met wie je te maken hebt. Komt mijn opleiding toch nog van pas,” lacht Mandy.

“Nu zijn we met 10 mensen binnen Outmatch en hebben we een eigen acquisitie software systeem ontwikkeld: Acquisitiegemak. Hier kunnen ondernemers zelf hun acquisitie in bijhouden en alle opvolging gaat automatisch. We bellen voor business to business klanten én niet voor advertenties, zonnepanelen en energie. Geijkte telemarketing dat is niet wat we doen. We bellen bijvoorbeeld wel voor projecten waar mensen een bezoekafspraak willen hebben. Denk hierbij aan Heijco Machinebouw (metaalbouw), Broks Bloemen en Noord Coffeeroasters. Hoe specifieker de vraag hoe beter wij kunnen bellen. Wij kunnen de potentiële klant telefonisch benaderen dat we iets voor hen kunnen oplossen.”

Kim van Balen
Kim van Balen is 40 jaar oud en richtte 8 jaar geleden, samen met een compagnon, Ixxenz op. Nadat ze het bedrijf volledig heeft overgenomen, runt ze het sinds 2021 alleen. Ixxenz is gespecialiseerd in de werving van technisch personeel. Voorheen gevestigd in Sint Anthonis, bij Boxmeer, nu gevestigd op De Amert in Veghel. “Ik ben heel blij met de verhuizing naar Veghel. Mijn persoonlijke netwerk zit meer in deze regio en ik vind Veghel een leuk dorp, waar voor ondernemers veel georganiseerd wordt. En eerlijk is eerlijk, ik vind het heerlijk dat ik vlakbij huis werk, zo kan ik privé en werk een stuk beter combineren.”

“We werken voor klanten in de technische sector, voornamelijk MKB-bedrijven in een straal van ongeveer 50 kilometer rondom Veghel. Of je nu op zoek bent naar een baan of juist een nieuwe collega zoekt, met onze technische kennis weten wij de goede match tussen kandidaat en bedrijf te maken. De technische sector, die toch wel bekend staat als mannensector, vind ik reuze interessant. Achter zo’n beetje alles wat je ziet, zit namelijk techniek. Vroeger had ik die interesse niet echt, maar gelukkig kom ik uit een technische familie en word ik nog iedere dag bijgeschoold door mijn broers en mijn vader.”

Ondernemen als vrouw
Daar kunnen beide dames kort over zijn. Zij ervaren geen hinder van het feit dat ze als vrouw in het ondernemerslandschap meedoen. Ze staan stevig in hun schoenen en hebben hun zaakjes goed geregeld. Mandy: “Vroeger hadden wij binnen onze sector een vrouwencultuur, maar inmiddels zijn er evenveel mannen als vrouwen in de branche. Persoonlijk heb ik mij nooit minder gevoeld dan een ander (mannen). Het enige wat me wel eens stoort is dat mensen kunnen kleineren. Alsof het bedrijf wat we hebben opgebouwd niet zo veel voorstelt. Dan vragen ze aan mij: “Hoe gaat het met je bedrijfje?”, dan zeg ik gewoon lachwekkend terug “Jij hebt toch ook een baantje?”, dan horen ze zelf ook hoe gek dat klinkt. Het scheelt ook dat als je in onze wereld werkt je veel nee’s te horen krijgt. Daar moet je tegenkunnen, en gelukkig kan ik me daar goed tegen weren. Als ondernemer sta ik daar hetzelfde in en daarom ervaar ik dus geen negatieve verschillen als vrouw.

Kim springt in: “In de techniek is dat idem dito, ik ervaar de technische sector niet als een harde wereld. Soms heb je wel pittige onderhandelingen, maar je moet uiteindelijk toch samen naar de win-win situatie. Mannen én vrouwen staat daar allemaal hetzelfde in. Wij zitten als gelijke partner aan tafel en willen allemaal het beste resultaat. Intern zijn de vrouwen bij ons goed vertegenwoordigd, sterker nog, in 2021 waren we met 4 vrouwen. Inmiddels zijn we verdubbeld qua bezetting en hebben we ook een aantal mannen in ons team.”

“Toen de kinderen nog klein waren vond ik het wel eens lastig om als moeder fulltime te werken. Iedereen heeft er wel een mening over. Gelukkig heb ik zowel thuis als bij Ixxenz alles goed afgestemd, waardoor ik het goed kan combineren; thuis genieten als moeder, en op kantoor als ondernemer.”

Ondernemend Veghel
“Ik merkte een paar jaar geleden dat veel bedrijven en klanten uit Veghel ons voorheen niet kenden. We lieten onszelf te weinig zien…”, aldus Mandy. “Een logische eerste stap was lid worden van Ondernemend Veghel. Zo kwam ik laatst in contact met de burgemeester tijdens een event, het was een leuk en interessant gesprek dat ik anders nooit had gehad. Zo leer je toch weer nieuwe mensen kennen in het Veghelse én het is goed voor je zichtbaarheid.” Kim vult aan: “Voor ons was die keuze heel simpel. We verhuisden naar Veghel dus werden we lid van Ondernemend Veghel. Ik vind het leuk én belangrijk om mijn netwerk hier uit te breiden. Er worden veel leuke dingen georganiseerd, je leert veel mensen kennen en wanneer daar dan een nieuwe klant uit voortkomt, is dat extra bijzonder.”