Jan van Bakel: De balans tussen cijfers, bestuur en een passie voor oldtimers

We praten met Jan van Bakel van Punt B – adviseurs in bedrijfsvoering. Jan is niet alleen accountant in hart en nieren maar ook betrokken ondernemer in Veghel. Tussen het balanceren van cijfers door, houdt hij zich bezig als penningmeester bij Ondernemend Veghel, met lokale politieke kwesties en zijn passie voor oldtimers. “Een ondernemer heeft bijna altijd tijd. Dat is natuurlijk heel frappant. Al deze onderwerpen zijn een grote uitdaging, en het aangaan van uitdagingen is een belangrijk kenmerk van een ondernemer.” Aldus Jan.

De mensen achter de onderneming
Jan van Bakel is een drukbezette man. Stilzitten is niet aan hem besteed. Het administratiekantoor van zijn vader vormde de basis waar Jan zijn toekomst in de accountancy begon. “Mijn vader en oom hadden een administratiekantoor met verzekeringen en een spaaragentschap. Over die laatste twee heb ik altijd gezegd dat het niets voor mij is. In het administratieve gedeelte zag ik echter wel wat, daarom ben ik de AA-opleiding gaan volgen aan de HEAO. Daarna heb ik een tijdje bij mijn vader op kantoor gewerkt totdat hij en mijn oom met pensioen gingen. Ooit begonnen op het kantoor aan de Molenstraat, tegenover de Gouden Leeuw. Later trokken we in het pand waar we nu zitten.

Tussen 2012 en 2019 hebben we een klein uitstapje gemaakt richting Erp. We zijn toen samengevoegd met een ander accountancy kantoor. Na een aantal jaren samenwerken besloten we toch weer terug te keren naar Veghel. Waar wij ons nu bezighouden met ondernemers in het MKB en dan vooral de ondernemingen waar we met de directeur/eigenaar aan tafel zitten. Het draait bij ons niet alleen om de balansen en winst- en verliesrekeningen; het draait om de mensen achter de ondernemingen. We geloven in de verbinding tussen de persoonlijke en zakelijke aspecten van een ondernemer. Samen met de klant streven we naar de groei van hun bedrijf maar ook naar een gezonde balans tussen werk en privé.

We kunnen vaak aan de cijfers zien of het goed gaat met de ondernemer. Als je veel zorgen hebt (ook privé) dan heeft dat weerslag op je bedrijf. Ik vraag altijd naar de persoonlijke en zakelijke doelen, en hoe men daar wil komen. Wat moeten ze daarvoor doen en wat moeten ze daarvoor laten? Ik creëer helderheid voor de ondernemer. Wat wil hij of zij nu écht?  Mijn taak om dit uit te pluizen en hier samen concrete doelen en uitdagingen aan te hangen.”

Zuid-Willemsvaart Den Dungen-Veghel foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Een plek aan het kanaal
Het kantoor van Punt B bevindt zich aan de Rembrandtlaan 17A, met uitzicht op de drukke Maxwell Taylorbrug, het kanaal en de N279. “We zitten op een van de mooiere plekken in het Veghelse. In de zomer genieten we van de vele plezierbootjes en vrachtschepen die langs varen. Aan de andere kant ben ik me ook bewust van de uitdagingen waarmee ondernemers worden geconfronteerd, vooral die met betrekking tot de N279. Een ander groot deel rijdt bovenlangs, via de Maxwell Taylorbrug. Als er vier spatten regen vallen, dan ligt alles stil. Echt een knelpunt voor de lokale economie.

Bestuur – Penningsmeester
“Gelukkig kan ik me naast mijn werk bij Punt B ook inzetten als penningmeester binnen het bestuur van Ondernemend Veghel. Waar overigens alle bestuursleden zich hard maken om de belangen van lokale ondernemers te behartigen. Bij het oude VMK was ik al penningmeester en ben na de fusie blijven plakken. Dat geeft aan hoe leuk ik het vind.

We organiseren evenementen waarbij ondernemers elkaar kunnen ontmoeten buiten hun eigen kringen om. En aan de bezoekersaantallen te zien, mogen we daar heel tevreden over zijn. Wat ik zelf altijd mooi vind aan bijvoorbeeld een Blind Lunch, is dat je met mensen in aanraking komt die soms andere ziens- en denkwijze hebben. Dat verruimt je eigen blik op de wereld. Het haalt je uit je eigen comfortzone.”

Jan’s grote hobby: Auto’s
Buiten kantooruren en bestuurstaken heeft Jan een liefde voor Oldtimers. “Met name oldtimers zoals de Austin Healey en Triumph TR6. Dat heeft te maken met de belijning en het motorvermogen. In de straat waar ik vroeger woonde (en nu weer woon) reed een Triumph TR6 marineblauw. Als 11-jarige jongen was ik meteen verkocht en zei tegen mezelf: Zo’n auto wil ik later ook. Toen ik 45 jaar werd, was ik in de gelegenheid om er eentje te kopen. Die auto heb ik nog steeds.

Later ben ik samen met Ad van Dongen, de oude uitbater van Distopin, in zijn Austin Healey een rally gaan rijden in Schotland. Dat was het moment dat ik verknocht raakte aan Schotland én de Austin Healey. Met als gevolg dat er ook een Healey aan mijn wagenpark werd toegevoegd. Helaas heb ik deze Healey niet meer. Samen met mijn zoon deden we mee aan de Tour Ecosse en hadden we de pech dat er een Range Rover in ons portier reed. Gelukkig had mijn zoon relatief weinig schade, op een paar gebroken ribben en een hersenschudding na kwam hij er goed vanaf. Met mij was het een stuk minder gesteld, ik heb een hele tijd moeten revalideren maar wonder boven wonder gaat het nu weer goed met me. Bang ben ik er niet door geworden. Ik heb met mijn zoon en een nieuwe Austin Healey dezelfde rally in Schotland gewoon nog eens gereden.”

Golfdag en Rally
“Dit heeft er ook toe geleid dat ik de rally van Ondernemend Veghel heb bedacht en ga uitzetten. De rally is voor iedereen leuk om te rijden, ook als je nog geen ervaring hebt met rally rijden. Het gaat vooral om de lol, een mooie rit en natuurlijk de eeuwige roem. De rit start en eindigt op de Golfbaan Stippelberg. Daar wordt tegelijkertijd door een aantal fanatieke golfers een balletje geslagen. Na afloop ontmoeten en groeten we elkaar weer in het restaurant van de Stippelberg. Waar we samen eten en een borreltje drinken. Golf en rally rijden kenmerken zich door de deelnemers met passie voor de liefhebberij. Daar krijg je toch energie van? Ik wel!”, sluit Jan af.