Mariëlle en Margarita van StartUp Meierijstad leggen uit waarom starters de toekomst hebben.

In het Rabobankgebouw van Veghel, gelegen op de tweede verdieping vind je StartUp Meierijstad. Je hebt er misschien al eens van gehoord. Een creatieve en ondernemende broedplaats voor startende én ervaren ondernemers. Een plek waar je je als Startende ondernemer of ZZP’er jezelf kunt ontwikkelen en kunt leren van elkaars ervaringen. Mariëlle Verwegen, aanjager van StartUp Meierijstad en Margarita Rivas, assistent aanjager vertellen alles over deze gouden formule. 

Mariëlle Verwegen is aanjager van StartUp Meierijstad. In januari 2024 nam zij het stokje over van Arent van Dijk. Naast coördinator van StartUp, is Mariëlle Virtual Assistant binnen haar eigen onderneming MV Business Support. “Ik heb meerdere opdrachtgevers waarbij ik ondernemers ontzorg door taken uit handen te nemen die wel moeten gebeuren maar waar een ondernemer weinig energie van krijgt. Dit kan van alles zijn, van administratieve taken, communicatie tot aan planning”, legt Mariëlle uit. Margarita Rivas is de linker én rechterhand van Mariëlle binnen StartUp Meierijstad. Ook zij is zelfstandig Virtual Assistant met OfficePro Assistant. “Ik ben in augustus 2023 gestart als VA en besloot meteen om me aan te sluiten bij het StartUp netwerk. Mariëlle en ik zijn beiden bij StartUp begonnen als starters maar inmiddels is dat dus ook onze opdrachtgever geworden. We hebben de samenwerking opgezocht en nu coördineren we samen StartUp Meierijstad. Ook buiten StartUp zoeken we elkaar steeds meer op. We hebben meerdere gedeelde klanten. Als Mariëlle geen tijd heeft dan pak ik de opdracht en vice versa. Of we doen projecten gezamenlijk als een opdracht veel uren bevat.”

Maar wat is StartUp Meierijstad precies?
Mariëlle legt uit: “StartUp Meierijstad is een initiatief dat zich vooral richt op de startende ondernemer uit de Gemeente Meierijstad. Hoewel de naam doet vermoeden dat het alleen bedoeld is voor beginnende ondernemers, is dat allang niet meer het geval. Ons platform biedt een plek voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie, zakelijke en persoonlijke inzichten, workshops, trainingen, samenwerkingen en gedeelde opdrachten. We dienen als netwerk waar kennis en expertise worden gedeeld en uitgewisseld tussen gelijkgestemde ondernemers.” Margarita vult aan: “Wat ons zo uniek maakt is de betrokkenheid van partners, bedrijven uit Meierijstad die hun diensten en ervaring aanbieden aan onze leden. Dit kan in de vorm van spreekuren, presentaties, evenementen, bedrijfsbezoeken en nog veel meer. Daarnaast bieden we natuurlijk ook flexibele werkplekken aan, waardoor ondernemers de mogelijkheid hebben om te werken waar en wanneer ze willen.”

Als we Mariëlle en Margarita vragen naar de cijfers dan beginnen ze te glunderen. Mariëlle: “StartUp Meierijstad groeit goed. Inmiddels zijn er 76 ondernemers aangesloten met diverse overeenkomsten. Je kunt je als ondernemer aansluiten middels een netwerkovereenkomst, een groei-overeenkomst of zelfs een groei-overeenkomst met een werkplek. Met een groei-overeenkomst bieden we een coachtraject aan voor onze leden. Inmiddels hebben we 8 aangesloten coaches met diverse specialiteiten. In zo’n coachgesprek kan een ondernemer één-op-één gesprekken aanvragen bij een vaste coach, waarbij ze vraagstukken binnen hun onderneming kunnen voorleggen en bespreken. Margarita vult aan: “De vragen waar ondernemers mee komen variëren van het identificeren van hun ideale klant tot het bepalen van hun producten/diensten en het optimaliseren van hun verkoopstrategieën. StartUp Meierijstad biedt een mooi netwerk waar ondernemers antwoorden kunnen vinden op hun vragen en verder kunnen groeien. 

Initiatief van Gemeente Meierijstad, POM en de Rabobank

Mariëlle is al meer dan drie jaar aangesloten bij StartUp en heeft heel wat succesverhalen voorbij zien komen. “Digitale Bazen is daar een mooi schoolvoorbeeld van. Zij begonnen met z’n tweeën in een kantoor aan huis en zijn inmiddels gevestigd in de Glazen Boerderij in Schijndel met een aantal personeelsleden. Ook mooi om te benoemen is dat we niet alleen kijken naar de succesverhalen binnen Startup Meierijstad. Een conclusie kan ook zijn dat een ondernemer erachter komt dat het ondernemerschap niet bij hen past. Het gaat om de juiste begeleiding en ondersteuning, ongeacht hun pad of uitkomst”. 

De Nieuwe Aanpakkers
Margarita springt in: “Voor we het vergeten, we zijn dit jaar ook gestart met De Nieuwe Aanpakkers. Een concept binnen StartUp Meierijstad met een maatschappelijk verantwoord thema. Alle leden met een groei-overeenkomst die zich aansluiten bij StartUp Meierijstad, kunnen automatisch gebruik maken van de voordelen van De Nieuwe Aanpakkers. De Nieuwe Aanpakkers is een collectief van denkers, doeners en makers binnen StartUp Meierijstad. 

Bedrijven uit Meierijstad met een maatschappelijke uitdaging kunnen deze delen op het spiksplinter nieuwe platform. Onze aanpakkers zijn gedreven en enthousiaste experts uit ons StartUp netwerk die jouw vraagstukken van alle kanten bekijken. Dit stelt bedrijven in staat om toegang te krijgen tot nieuwe ideeën, technologieën en expertise van onze startup’s die ze anders misschien niet zouden hebben gehad. Mariëlle: Dus, als je een maatschappelijke uitdaging hebt waar je graag mee aan de slag wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met De Nieuwe Aanpakkers. Samen kunnen we werken aan een betere en duurzamere toekomst voor Meierijstad en daarbuiten.”

Wat kunnen ondernemers uit Veghel doen voor StartUp Meierijstad?
“Partner of ‘vriend’ worden”, lachen Mariëlle en Margarita allebei. “Nee, zonder gekkigheid. Ondernemers worden vrienden van ondernemers uit de Gemeente Meierijstad! Je helpt daarmee startende ondernemers uit de Gemeente Meierijstad op weg naar succesvol ondernemerschap. Met deze bijdrage maak je het mogelijk dat StartUp Meierijstad maximale ondersteuning en begeleiding aan kan blijven bieden. 

Ook hebben we het Partnerschap. Deelnemen als Partner van StartUp Meierijstad gaat niet alleen om een bijdrage van het bedrijf aan SUM, maar om verbinding. Wij willen graag samenwerken met ondernemers en bedrijven uit de Gemeente Meierijstad, omdat ze bij elkaar passen. We geven onze Partners een extra podium en een ondernemer van StartUp kan ook onze partners vooruithelpen. Zo zijn er al een aantal projecten ontstaan. Wij hebben namelijk ook een hoop kennis in huis. Via-via komen er lokale opdrachten binnen die onze SUM’ers uitvoeren. Zo zijn Lisa Goossens en Anke van de Klundert eerder al aan de slag gegaan met communicatievraagstukken bij WeDo Legal, is Geert van der Heijden voorzitter geworden van Ondernemend Sint-Oedenrode en pitchte Virakle mee voor de uitbesteding van interactieve software voor ‘The Chocolate Factory Veghel’.” 

“Onlangs zijn we ook op bedrijvenbezoek bij MARS geweest. En binnenkort gaan we naar Sligro voor een kijkje achter de schermen. Mooi om te zien hoe grote Veghelse bedrijven voorheen de deuren niet snel openden voor bezoekers van buitenaf en dat nu wel doen. Ze merken dat er na zo’n bedrijfsbezoek tientallen ambassadeurs naar buiten lopen. Dat is dus ook iets wat partners kunnen aanbieden aan onze SUM’ers. We staan overal voor open.”

“Kortom, door partner te worden van StartUp Meierijstad kunnen ondernemers uit Veghel een actieve rol spelen in het ondersteunen en stimuleren van de volgende generatie ondernemers. Daarnaast dragen partners ook nog eens bij aan een bloeiend ondernemersklimaat in Meierijstad en versterken ze de lokale economie! Win-win al zeggen we het zelf,” sluiten Mariëlle en Margarita af. 

Meer weten over StartUp Meierijstad of partner worden van dit ondernemersinitiatief? Stuur dan een mailtje naar Mariëlle en Margarita via coordinatie@startupmeierijstad.nl. De enthousiaste dames voegen daaraan toe: “De koffie staat altijd voor jullie klaar.”