AB Werkt: Een bloeiende regio waar ondernemerschap en werkgelegenheid floreren

Veghel, de bruisende regio voor ondernemerschap is de thuishaven van AB Werkt. Hét uitzendbureau voor banen in agro, industrie, food, groen en logistiek in Zuid-Nederland. Opgericht in de jaren ’60 als coöperatie. Van oorsprong om vervanging te regelen bij ziekte of vakantie van ondernemers in de agrarische sector. Dat doen ze nog steeds. Hoewel de agrarische sector tegenwoordig minder prominent is, heeft AB Werkt zich weten te verbreden naar de MKB-sector. In deze ondernemersblog richten we onze schijnwerpers op Mark Bus, kantoormanager van AB Werkt Veghel.

Kennismaken

Mark Bus is 39 jaar oud en woont samen met zijn vriendin Laura en hun twee kinderen in Sambeek. Hij werkt al 15 jaar bij AB Werkt en is inmiddels 3 jaar verantwoordelijk voor het kantoor in Veghel. Mark zorgt ervoor dat de accountmanagers goed gepositioneerd zijn, is betrokken bij commerciële activiteiten en onderhoud het lokale netwerk. “Na mijn opleiding bij de HAS heb ik één keer gesolliciteerd en dat was bij AB Werkt. Ik ben er nooit meer weggegaan.” lacht Mark. “Ik ben meegegroeid met de organisatie en zit er nog steeds helemaal op mijn plek. Met meegroeien bedoel ik diverse overnames en fusies, dat maakt mijn werk uitdagend en nog steeds leuk. Ik vind het leuk om daaraan bij te dragen en onderdeel van te zijn.”

Samen komen we verder

AB Werkt in Veghel bestaat uit drie takken: het regioteam, de internationale werving en de bedrijfsverzorging. Ooit begonnen om boeren en tuinders te helpen, inmiddels een full service dienstverlener op het gebied van personeel. Een forse afname van bedrijvigheid in deze sector door politieke en overheidsmaatregelen, zorgde ervoor dat AB Werkt zich ook op andere sectoren ging richten. “Deze strategie is ons goed bevallen, omdat de ondernemersmentaliteit die in de agrarische sector heerst ook gewaardeerd wordt in het MKB.”

“Ons team in Veghel bestaat uit 15 medewerkers. De accountmanagers bezoeken bedrijven en relaties. De internationale recruiters hebben contact met bemiddelaars uit het buitenland voor internationale werving. Daarnaast werken onze collega’s van de afdeling Bedrijfsverzorging rechtstreeks samen met ondernemers om hen te ondersteunen bij ziekte, verzuim en vakantie. Relaties uit de agrarische sector kunnen nog steeds een lidmaatschap afsluiten, waardoor je verzekerd bent van vervanging bij ziekte of vakantie. Bijvoorbeeld als een koeienboer zijn been breekt, zorgen wij dat hij op maandagmorgen een vervanger heeft. Deze garantie op continuïteit is een van de sterke punten van onze coöperatie, maar het is ook een uitdaging om dit te waarborgen. Daarom werken we met een vast team van 70 bedrijfsverzorgers, aangevuld met ZZP’ers en oproepkrachten. Hoewel het MKB geen gebruik maakt van bedrijfsverzorging, spreekt het idee van deze service hen wel aan.” Het volume van onze dienstverlening komt voornamelijk van de uitzendactiviteiten van onze Nederlandse en internationale medewerkers. Dit zijn er dagelijks zo’n 2000 over heel zuid Nederland.

We gaan voor een bloeiende en bruisende regio

Mark vindt het belangrijk om betrokken te zijn bij lokale thema’s en onderwerpen. AB Werkt is aangesloten bij VNO-NCV Brabant Zeeland om de belangen van hun branche naar voren te brengen. “Ik vind het belangrijk om een goede verbinding te hebben tussen regionale en landelijke politiek. Ook als je kijkt naar onze internationale medewerkers. Zij zijn hartstikke belangrijk voor de bedrijvigheid in onze regio. De arbeidsmarkt en huisvesting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en van groot belang. Daarom denken we graag met de Gemeente Meierijstad mee. We zien en denken vooral in kansen in plaats van bedreigingen. Daar worden we uiteindelijk beiden beter van. Platform Ondernemend Meierijstad speelt namens ons allemaal een grote rol in dit verhaal. Een logische en slimme zet als je het mij vraagt.”

“We willen graag actief deelnemen aan het lokale ondernemersnetwerk. Ik geloof heel erg in het opbouwen van zakelijke relaties op een persoonlijke manier, waarbij de gunfactor een rol speelt. Dit is belangrijker dan altijd voor de goedkoopste optie kiezen. In de coronaperiode, toen de fysieke ontmoetingen beperkt waren, was Ondernemend Veghel hartstikke actief in de organisatie van bedrijfsbezoeken en ontbijtsessies. Dat was in mijn ogen een goeie zet. Het geeft aan dat we een actieve ondernemersvereniging hebben, waarbij de opkomst altijd hoog is.”

Tot slot concludeert Mark: “Als we samen de uitdagingen en kansen goed benutten zorgen we voor een bloeiende en bruisende regio waar ondernemerschap en werkgelegenheid goed kunnen floreren, daar doen we het voor!”


Wil jij iets vertellen over jouw bedrijf, jouw ervaring delen waarvan we kunnen leren of andere ondernemers een kijkje in jouw keuken geven? Laat het ons weten. Want bij ons is er altijd een plek voor digitaal netwerken. En een bitterbal of twee.