Overslaan naar inhoud

Het Communicatieloket & Mindkick Coaching - Ondernemen is ook: keuzes durven maken

De kunst om keuzes te durven maken. Als twee ondernemers die kunst beheersen, dan zijn het deze twee bewuste eenpitters wel: Hanneke van der Velden en Marianne van Erp. Een interview met tarwebiscuitjes.

De een komt net terug van een lang weekend kamperen in de Ardennen, met de camper uit 1983. Voetjes in het stroompje water, goed glas erbij, live bluesmuziek op de achtergrond. De ander was het weekend op Pinkpop. Met Krezip, Kaiser Chiefs en Muse, onder meer.

Allebei genoten.

En nog voordat het interview officieel van start gaat, is de insteek als vanzelf duidelijk: “Ik werk om te leven”, zegt Hanneke van der Velden. “En dus moet werken leuk zijn. Ik doe het namelijk vrij veel …”

Marianne van Erp knikt. “Ik zou niet zonder mijn werk kunnen. Daar vind ik het veel en veel te leuk voor. Maar er was een tijd dat ik mijn dagen ramvol plande. Dat is voorbij. Ik heb geleerd om keuzes te maken. Daardoor zit ik veel beter in mijn energie en … ben ik beter in wat ik doe.”

Het communicatieloket

Hanneke runt Het Communicatieloket: een soort huisartsenpost voor MKB, noemt ze het zelf. Een plek waar je met al je vragen over communicatie terecht kunt. Hanneke stelt de analyse, windt er geen doekjes om en komt met een remedie, praktisch en nuchter.

Dat directe en duidelijke heeft de trotse Eerdse – ‘Als je straks terug naar huis rijdt, móet je gewoon even langs de kerk rijden; die wordt verbouwd’ – wel degelijk moeten leren: “Toen ik van start ging, zei ik op alles ja. Dat werkt niet, heb ik geleerd. Ik wil niet één ding doen, dan wordt je communicatie geheid een ratjetoe, ik wil alles doen. Zodat er lijn en structuur in zit. Ik wil zijn wat ik zeg dat ik ben: het loket; en dan voor je complete communicatie.”

Mindkick Coaching

Ook Marianne merkte al snel dat ze keuzes moest maken. Als sportpsycholoog begeleidde ze voorheen topsporters. Ze leerde hen om te presteren op het goede moment. Prachtige tijd. Maar naarmate steeds meer klanten uit het bedrijfsleven haar benaderden, merkte ze dat juist daar een grote behoefte lag aan haar expertise. Mindkick Coaching heet haar bedrijf nu.

“Ik zit met name op het preventieve stuk”, vertelt ze. “Dus voordat de hamer valt. Voor wie ik dat doe? Dat is heel divers. Ik heb klanten – ondernemers en werknemers – die het gevoel hebben dat ze niet alles uit hun carrière halen, omdat ze ergens blokkeren. Mensen die een stuk plezier in het werk of het leven missen. Veel mensen die het gevoel hebben dat ze gaan omvallen. Die … Nou ja, eigenlijk de ondernemer of werknemer die even uit vorm is en weer in topvorm wil komen. En ja, iedereen kan die vorm weer te pakken krijgen. Met de juiste mindset. En daar help ik bij.” 



Genoeg stof

Hanneke houdt kantoor in Sint-Oedenrode, maar het gesprek vindt bij haar thuis plaats, in Eerde. Zo had ze zelf voorgesteld. ‘Tenminste’, zo had ze geschreven, ‘als je er tegen kunt dat het huis niet is gepoetst.’
Altijd fijn als er genoeg stof is om over te praten …

Dat is er.

De koekjes komen op tafel, een half pak biscuitjes, overgehouden aan de paar daagjes Ardennen. En door.

Het mooie aan ondernemen? Dat je elke dag leert en groeit, zeggen ze allebei. Marianne: “Lange tijd heb ik vooral veel voor bureaus gewerkt. Daar ben ik mee gestopt. Dat was even pittig. Want ineens raakte ik een groot deel van mijn omzet kwijt. Maar ik wilde gewoon rechtstreeks in contact staan met opdrachtgevers. Omdat ik geloof in mijn eigen manier van werken: met iets langere trajecten en een intensiever contact. Aan elke training of workshop die ik geef, koppel ik bijvoorbeeld op een later moment nog een 1 op 1 moment. Ik wil alleen nog maar doen wat écht resultaat geeft. Ik wil mensen oprecht vooruit helpen.”

Komen we weer als vanzelf bij het punt waar het gesprek begon: de drive waarmee je je werk doet.

Geld is niet de drijfveer voor Marianne. Authenticiteit wel. Dat je compleet jezelf kunt zijn, ook in het werk. Ook voor Hanneke geldt dat: “Ik doe wat ik leuk vind. Ben totaal niet bezig met het upgraden van mijn business, via andere verdienmodellen of zo, alleen om maar meer te kunnen verdienen. Nee, ik werk hard. Dat doe ik voor bedrijven met wie ik een klik heb en voor wie ik, met mijn vakkennis en als persoon, oprecht iets kan toevoegen. Dat volstaat voor mij.”

'De blind lunches vind ik fantastisch'

Allebei zijn ze al enkele jaren lid van Ondernemend Veghel. Als ondernemer, maar vooral ook: als zichzelf. Marianne: “Ik geloof in een natuurlijke klik. Daarom ben ik lid: om mensen te leren kennen. De blind lunches bijvoorbeeld vind ik fantastisch. Dat je met mensen aan tafel komt te zitten die je normaal niet zo snel spreekt. Als je weet wat een ander doet, kun je wellicht eens iets voor die ander betekenen. Andersom geldt hetzelfde. Dat heet dan netwerken. Ik vind het vooral gezellig. En ja, dat is iets van de lange adem. Maar ik merk dat het werkt.”

Hanneke: “Alles draait om je eigen enthousiasme. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan straal je dat automatisch uit. Dan krijg je vanzelf de klanten die bij je passen … Ik heb een hekel aan het geforceerde communiceren wat je vaak ziet. Dat werkt niet. Komt ie weer: effectief communiceren draait om de kunst om authentiek te zijn. Of ik wil groeien met mijn loket? Nee. Ik wil dat het mijn eigen verhaal blijft. Ik wil geen baas spelen, ik wil gewoon dit werk doen en af en toe lekker met mijn camper op pad … Dat is het leven.”

 ​